Trzecia odsłona warsztatów odbyła się 27 września w remizie OSP w Nowym Mieście. Uczestnicy, czyli dzieci od lat 4 wraz z rodzicami, dziadkami lub starszym rodzeństwem, wspólnie przygotowywali tradycyjne potrawy oparte na ziemniaku.

 

Tym razem na warsztat wzięto tradycyjne szagówki, czyli kopytka, sałatkę ziemniaczaną w troszkę innej odsłonie oraz mniej znane w Wielkopolsce pierogi podlaskie. Pierogi te, znane też jako podlasiaki lub zaguby, wyróżniają się tym, że ich farsz przypomina konsystencją wielkopolskie szare kluchy. Oczywiście pierogi serwowane były w towarzystwie kiszonej kapusty.

 

Warsztaty mogły odbyć się dzięki dofinansowaniu. Jak informuje koło, wydarzenie zostało sfinansowane z dotacji przyznawanej corocznie przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na działalność statutową koła.

 

(k)